Έτος; Γιατί;

Ετος Γιάννη Σκαρίμπα θα είναι το 2024 στη Χαλκίδα, σύμφωνα με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, που υιοθέτησε σχετική πρόταση του Συλλόγου Φίλων του Γ. Σκαρίμπα.

Η πρόταση υποβλήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικότερου Χαλκιδέου λογοτέχνη (πέθανε στις 24/1/1984).

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ:

Η μέσω περιοδικών «κορυφώσεων» αξιοποίηση /προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς των δημιουργών Τέχνης ενός τόπου που αναγνωρίζονται ευρύτερα, πολύ περισσότερο όταν έχουν «θεραπεύσει» και περισσότερες από μια τέχνες όπως ο Σκαρίμπας, μπορεί να συνιστά αποτελεσματικό μοχλό για ενισχυμένη γονιμοποίηση με καλές αξίες της τοπικής κοινωνικής συνείδησης και κυρίως των νεότερων από τις ζώσες γενιές και να «εκπροσωπεί» συμπυκνωμένα και συμβολικά τη διακριτή συμμετοχή του τόπου στον εγχώριο και όχι μόνο πολιτισμό. Απ’ την άποψη αυτή συνιστά μέρος της σκοπιμότητας να δοκιμαστεί το «ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ» ως αρχή ενός νέου τοπικού θεσμού, ο οποίος θα συνεχιστεί π.χ. με το «ΕΤΟΣ Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑ».

Μικρή “Προϊστορία”

Η πρόταση/αίτημα για το ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ διαμορφώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα τον Νοέμβριο του 2022, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναβάθμιση της συλλογικής διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς του Γ. Σκαρίμπα και των σχετιζόμενων υποδομών στην πόλη. Έχει ευνόητη σημασία να τονιστεί ότι:

Ο Σύλλογός μας θεωρεί την πνευματική – πολιτισμική κληρονομιά του Γ. Σκαρίμπα συνεκτικό μέρος του γενικότερου πολιτισμού της περιοχής και όχι μόνο. Και από την άποψη αυτή το προαναφερόμενο σχέδιο φιλοδοξεί να συμβάλλει ακριβώς στην ποιοτική αναβάθμιση του τοπικού πολιτισμού και στη διακριτότητά του στα πλαίσια του γενικότερου εγχώριου.

Ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα απ’ τις αρχές του 2023 προώθησε μεθοδικά το εν λόγω σχέδιο.

Πρώτος και θεμελιακός στόχος η κατ’ αρχάς υποστήριξη του αιτήματος για το «ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ» από βασικούς φορείς και από ηγετικούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, κυρίως από τους υποψήφιους δημάρχους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023. Και σταδιακά όλοι συμφώνησαν. Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού ο θεμελιακός στόχος είχε επιτευχθεί.

Τότε ο Σύλλογος θεώρησε υποχρέωσή του να συντάξει πρόταση «Επιχειρησιακού Σχεδίου» του Έτους Γ. Σκαρίμπα, ώστε:

  • αφενός να ενισχύσει τις προϋποθέσεις επίτευξης και του επόμενου κρίσιμου στόχου, δηλαδή της θεσμικής κήρυξης του Έτους Γ. Σκαρίμπα από το Δημοτικό Συμβούλιο,
  • αφετέρου να «δηλώσει» με την πιο αναμφισβήτητη σαφήνεια ότι εννοεί το Έτος Γ. Σκαρίμπα με βαθιά και πυκνή ουσία και όχι ως τυπικές επετειακές «ντουφεκιές».

Επί τρίμηνο εργάστηκε επίμονα για το «Επιχειρησιακό Σχέδιο». Μέσα από συλλογικές διεργασίες καθόρισε αρχικά τις επιδιώξεις, τους αξιακούς στόχους, τις ομάδες στόχου και τη στρατηγική. Συνεργάστηκε στη συνέχεια με δεκάδες τοπικούς φορείς οι οποίοι ατσιγγούνευτα συνεισέφεραν στον εμπλουτισμό του και δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση (του μερτικού του ο καθένας). Άτυπα μεν ουσιαστικά δε το «Έτος Γ. Σκαρίμπα» από αίτημα ενός Συλλόγου είχε αναβαθμιστεί σε αίτημα των συλλογικών φορέων και δομών της εκπαιδευτικής κοινότητας, της πολιτιστικής κοινότητας, των επαγγελματιών, των εργαζομένων. Και το περιεχόμενό του «ΕΤΟΥΣ» είχε διαμορφωθεί εν πολλοίς με τη συμμετοχή τους και κυρίως με την ετοιμότητά τους για γαλαντόμες συνεισφορές στην υλοποίησή του (του λόγου το αληθές τεκμηριώνεται παρακάτω). Κι αν η τέτοια και τόσο ευρεία συνεννόηση/συνεργασία δεκάδων κοινωνικών φορέων ανήκει στα καλά πράματα, τότε η προσπάθεια για το ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ» συμβάλλει ήδη σε καλά πράματα. («Κι όταν θα σμίξουν οι καρδιές μας όλα θα λάμψουνε αλλιώς…», αισιοδοξούν οι στίχοι του Φ. Λάδη).

Τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη 2023 το αίτημα κατατέθηκε επίσημα στον Δήμο Χαλκιδέων, συνοδευόμενο από εικοσασέλιδο «Επιχειρησιακό Σχέδιο» και με τεκμηρίωση ότι η κήρυξη του 2024 ως Έτους Γ. Σκαρίμπα επείγει να γίνει εντός του 2023.

Η δήμαρχος κ. Έλενα Βάκα, τιμώντας κατ’ αρχάς τη σχετική υπόσχεση που έδωσε τον περασμένο Ιούλιο, πρότεινε το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 27/11/23. Υπερψήφισαν όλοι οι απερχόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι. Θετικοί και οι επερχόμενοι, όπως είχαν δεσμευθεί και οι ανθυποψήφιοι της δημάρχου στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023, ο κ. Γιώργος Σπύρου, η κ. Άννα Παππά, η κ. Γρανέτα Τσιβίκα. Κι έτσι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη του Ετους Γ. Σκαρίμπα. Ο δεύτερος κρίσιμος στόχος είχε επιτευχθεί.

Από τις 28/11/23 «διακηρύχθηκε» η εποχή του τρίτου και καθοριστικού στόχου, η εποχή κατά την οποία πρέπει να αποδειχθεί ότι οι αποφάσεις είναι «γεμάτα πουκάμισα», ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνώντας με το ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ το εννοούν ουσιαστικά και πάντως ότι δεν εννοούν μερικά πυροτεχνήματα ως «τιμές» στις αξίες που θεραπεύει το έργο του. (Ώστε να μη βρεθεί και κανείς στη θέση του προέδρου της «Οργανωτικής-Επιστημονικής Επιτροπής» του ΕΤΟΥΣ ΚΑΒΑΦΗ που πριν κάποια χρόνια κηρύχθηκε από την κυβέρνηση, ο οποίος, ποιητής κι ο ίδιος συν πανεπιστημιακός καθηγητής, μετά τη λήξη του ΕΤΟΥΣ κι απογοητευμένος από σχετικά πεπραγμένα έκανε λόγο για «ευτελή πυροτεχνήματα που απέβλεπαν στη δημόσια προβολή των επινοητών τους»).