Πώς;

Ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ. το οποίο περιλαμβάνει 6 Κεφάλαια και Παράρτημα, προβλέπει 13 άξονες δραστηριοτήτων και αρκετές δεκάδες επιμέρους δραστηριότητες, που υπηρετούν τις επιδιώξεις και στόχους του ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

Με τη γαλαντόμα συνεισφορά φορέων, δομών και μεμονωμένων ανθρώπων κυρίως από τους χώρους του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, θα γίνουν εκδηλώσεις/δραστηριότητες πολλές και πολυποίκιλες, οι οποίες, συνυπολογιζόμενων και των προαναφερόμενων, προοιωνίζονται την Ομορφιά του Έτους Γ. Σκαρίμπα (αρκετά μεταφορικά ταιριάζουν ίσως εδώ οι στίχοι του Παλαμά: «Κι αναβρύζαν σιντριβάνια από βλαστάρια κι ήτανε οι ανθοί σαν ξωτικά και ήταν ως να χύνονταν από ψηλά σε μαλαματένιες μέσα στέρνες μια βροχή από λυχνητάρια»). Σημειώνονται ενδεικτικά:

 • Δεκάδες συνήθεις και ορισμένες καινοτομικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τον Σκαρίμπα σε πολλά σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης, ονομασία σχολικών βιβλιοθηκών με το όνομά του Σκαρίμπα, δεκάδες Σκαριμπο-Καραγκιοζοπαραστάσεις στα σχολεία (έχουν ήδη αρχίσει) κ.α.
 • Αφιερώσεις στο ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ ετήσιων θεσμών που υλοποιούνται στη Χαλκίδα από σημαντικούς πολιτιστικούς και άλλους φορείς όπως το DOCFEST, το BIOMECHANICAL (το οποίο υπό τον τίτλο «Φυγή προς τα μπρος»), το Φεστιβάλ Χορών, το Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ κ.α.
 • Αφιερώσεις άλλων δραστηριοτήτων όπως η πανελλαδική συνάντηση στη Δίρφη ερασιτεχνών αστρονόμων το καλοκαίρι 2024, ορεινές αναβάσεις και πεζοπορίες, (έχουν ήδη αρχίσει), κάποιες θα πάρουν και το όνομα του Σκαρίμπα ή τίτλων βιβλίων του. Κι αντίστροφα «συμμετοχή» του «ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ» στις εκδηλώσεις/κινητοποιήσεις φορέων για ουσιαστικά ζητήματα.
 • Κονσέρτα συμφωνικής μουσικής δεμένης με έργα του Σκαρίμπα.
 • Θεατρικές παραστάσεις στη Χαλκίδα και αλλού με έργα του Σκαρίμπα («Το θείο τραγί», «Τρεις άδειες καρέκλες», «Το σόλο του Φίγκαρο» δεμένο με τον Καραγκιόζη κ.α.), καθώς και μουσικές παραστάσεις, μικρές και μεγάλες.
 • Εκθέσεις των Καραγκιοζοφιγούρων του Σκαρίμπα σε μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα σε Αθήνα κ.α.
 • Δραστηριότητε λογοτεχνικές (ποιητικές βραδιές κ.α.) και επιστημονικές για τα χαρακτηριστικά του έργου του Σκαρίμπα, για τη σχέση του με τη λαϊκή παράδοση, για τις φιλοσοφικές ανησυχίες του (για «το μυστικό της ζωής, το μυστήριο της ύλης!», όπως έγραφε στο «Σόλο του Φίγκαρο», για το «αν ύπαρχε ο χρόνος στο χώρο», όπως έγραφε στο «Θείο τραγί» κλπ).
 • Πανεπιστημιακές μελέτες για τη σύγχρονη οργάνωση του Αρχείου-Μουσείου Γ. Σκαρίμπα.
 • Επισκέψεις σχολείων, πολιτιστικών φορέων, ΚΑΠΗ κ.α. από διάφορες περιοχές της χώρας στο Μουσείο και στους «Δρόμους του Σκαρίμπα».
 • Αρκετές δραστηριότητες προβολής του ΕΤΟΥΣ.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα μπορεί και θα συμβάλει στα παραπάνω με:

 1. Παροχή σκαριμπο-καραγκιοζοπαραστάσεων στα σχολεία, δωρεάν για τους μαθητές (υπόσχεση του δήμου Χαλκιδέων ότι θα καλύψει την αμοιβή των Καραγκιοζοπαιχτών).
 2. Παροχή «μήτρας» προσωπογραφίας του Σκαρίμπα για την εύκολη αποτύπωσή της σε κάποια επιφάνεια του κάθε σχολείου.
 3. Παροχή σχεδίων αφισετών και άλλου πληροφοριακού υλικού για τον Σκαρίμπα και το Έτος.
 4. Παροχή οργανωμένου εκπαιδευτικού υλικού προσαρμοσμένου σε διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα (τάξεις), για ουσιαστικές γνώσεις των μαθητών  σχετικά με τον Σκαρίμπα και το έργο του.
 5. Παροχή βιβλιογραφικής και άλλης υποστήριξης μέσω του Αρχείου του Γ. Σκαρίμπα.
 6. Υποδοχή σχολικών επισκέψεων στο Πολιτιστικό Κέντρο-Αρχείο Γ. Σκαρίμπα (Λυκόφρωνος 4 Χαλκίδα , κτίριο πρώην ληξιαρχείου). Πρόκειται για χώρο, όπου φιλοξενούνται οι περίφημες καραγκιοζοφιγούρες του Γιάννη Σκαρίμπα, η «πάνα», ο μπερντές των καραγκιοζοπαραστάσεών του, προσωπικά του αντικείμενα και αρχειακό υλικό, γίνεται ξενάγηση στον χώρο και ενημέρωση για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με καθαρά σκαριμπικό περιεχόμενο. https://skarimpas.gr/μουσείο-αρχείο-πκ/, https://skarimpas.gr/μουσείο-αρχείο-πκ/το-μουσείο-γ-σκαρίμπα/, https://skarimpas.gr/μουσείο-αρχείο-πκ/το-αρχείο-γ-σκαρίμπα/.
 7. Τα σχολεία μπορούν να απευθυνθούν στον Σύλλογο για όλα τα προαναφερόμενα μέσω κυρίως ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (skarimpafiloi@gmail.com).

ΕΠΙΛΟΓΙΚΑ

Εμείς του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα γνωρίζουμε ότι «το δάσος υπόσχεται πουλιά και φίδια» (Δημουλά), ότι στην υπόθεση του ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ υπάρχουν κι ενάντια ρέματα. Θα τα αντιμετωπίζουμε με την ελπίδα να μην διαπιστώσουμε πως «ανώφελη στάθηκε η αντίσταση κι η πάλη» (Σίλερ). Γνωρίζουμε ότι δεν κάνουμε δα και καμιά επανάσταση, μα έχουμε την αισιοδοξία ότι «και μια τόση δα μικρούλα λούμπα, το μεγάλο φεγγάρι μπορεί να καθρεφτίσει, αρκεί να μην είναι το νερό της θολωμένο» (Μπρεχτ). Και πάντα με τη φιλοδοξία της στενής συνεργασίας με τους συλλογικούς φορείς των «επιουσιτών», ώστε μαζί τους «κάτι ν’ αφήσουμε για τους επερχόμενους» (Ρίτσος). Στη χειρότερη δε, να μη βρεθούμε στη θέση να οικτίρουμε τον εαυτό μας «τι δυστυχία τα μούτρα μας να τα ‘χουμε θέα του κόσμου» (Σκαρίμπας).