Τι έγινε για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ το Μάρτιο

Τι έγινε για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ το Μάρτιο

3/3/24 Ανακοίνωση για την επέτειο του εγκλήματος των Τεμπών εξέδωσε ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι θα αφιερώσει στη μνήμη των αδικοχαμένων την πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωσή του για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ με τίτλο “Ένα παιδί κλικάρει το χρόνο… με τον Σκαρίμπα”.

4/3/24 Το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ εμπνέει και κινητοποιεί ανθρώπους απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.

  • Το Γυμνάσιο Αμυνταίου θα οργανώσει τον Απρίλιο ημερίδα για τον Σκαρίμπα και στη συνέχεια θα εκδρομεύσει στη Χαλκίδα επιτούτου.
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Σκαρίμπα μας ενημέρωσαν ότι προετοιμάζουν σχολεία από την Αθήνα, τη Φωκίδα, την Εύβοια κ.α.
  • Ερασιτέχνες ζωγράφοι από την Κρήτη, από την Αθήνα κ.α. μας έστειλαν προσωπογραφίες του Σκαρίμπα.
  • Γνωστοί καλλιτέχνες-τραγουδοποιοί μπήκαν στο στούντιο και “γράφουν” 15 νέα μελοποιημένα ποιήματα του Σκαρίμπα.
  • Άλλοι επίσης γωστοί καλλιτέχνες – Καραγκιοζοπαίχτες διασκευάζουν για θέατρο Σκιών το Σόλο του Φίγκαρο του Σκαρίμπα κ.ο.κ.
  • Εικαστικοί σχετιζόμενοι με το θέατρο Σκιών προχωρούν σε δημιουργίες για λογαριασμό του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.
  • Άλλοι εικαστικοί, ερασιτέχνες και επαγγελματίες ετοιμάζουν επίσης έργα και εκθέσεις για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ

5/3/24 Ο Σύλλογος ΜΕΔΟΥΣΑ ενημέρωσε ότι για να τιμήσει το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ θα οργανώσει μουσική ρεμπετοβραδιά τον Αύγουστο του ’24 στην Ερέτρια, συν Καραγκιοζοπαράσταση.

6/3/24 Αντιπροσωπεία της οργάνωσης Χαλκίδας του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Μουσείο για να προσκαλέσει επίσημα το Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα στο μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμά του για τον Σκαρίμπα στις 10/3, κατά την οποία θα τιμήσει και το Σύλλογο για την 40χρονη συμβολή του στον πολιτισμό και τον πρόεδρο Κ. Μπαϊρακτάρη για την 30χρονη ανάλογη συμβολή του.

7/3/24 Συνάντηση εκπροσώπων του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα με τη μουσικοπαιδαγωγό Βάνα Παπαϊωάννου για την προετοιμασία της πρώτης μεγάλης δημόσιας εκδήλωσης του Συλλόγου για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ στις 30/3/24, με τίτλο “Ένα παιδί κλικάρει το χρόνο… με τον Σκαρίμπα”

8/3/24 Άρχισε η προετοιμασία για τις μελέτες τεκμηρίωσης των μουσειακών συλλογών του Μουσείου Σκαρίμπα που θα εκπονηθούν στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ από  το ΕΚΠΑ και το ΠΑΔΑ. Καθηγητές, καθηγήτριες και ερευνητές των εν λόγω ΑΕΙ – οκτώ συνολικά – επισκέφτηκαν το Μουσείο Σκαρίμπα και συσκέφτηκαν με στελέχη του Συλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα για την οργάνωση των μελετών.

8/3/24 Προχωρούν οι διαδικασίες για την έγκριση της οικονομικής συμβολής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις δραστηριότητες του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

9/3/24 Συνέντευξη για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ του Κώστα Μπαϊρακτάρη, προέδρου του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα, δημοσιεύεται στην εφημερίδα του ΚΚΕ “Ριζοσπάστης” (https://www.rizospastis.gr/story.do?id=12451790)

10/3/24 Εξαιρετικό μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στο Σκαρίμπα της Κομματικής Οργάνωσης Χαλκίδας του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τιμήθηκε εκεί και ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα και ο πρόεδρός του Κ. Μπαϊρακτάρης.  https://skarimpas.gr/%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ad%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%ce%ba/

11/3/24 Και το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας στρατεύεται δυναμικά στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ, αφιερώνοντας όλες τις εικαστικές εκθέσεις του (7 τον αριθμό), σύμφωνα με απόφαση της διοίκησής του.

12/3/24 Και ο Σύλλογος Δρομέων Εύβοιας θα μετέχει στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ, αφιερώνοντας βασικές δραστηριότητές του, όπως βεβαίωσε ο πρόεδρός του κατά την επιτούτου επίσκεψή του στο Μουσείο Σκαρίμπα.

13/3/24 Συνάντηση με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Χαλκιδέων είχε ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα, φυσικά με αντικείμενο το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Καλές προθέσεις δηλώθηκαν, δεσμεύσεις δεν αναλήφθηκαν.

13/3/24 Συμμετοχή στις δραστηριότητες του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ δήλωσε ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων ΝΕΦΕΛΗ κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Μουσείο Σκαρίμπα. Υποσχεθηκε ότι θα αφιερώσει στο ΕΤΟΣ μια μέρα της παρουσίας της στη διεθνή έκθεση Βιβλίου στη Θεσ/νικη στα μέσα του Μαΐου και θα οργανώσει μια ακόμη εκδήλωση για το ΕΤΟΣ εκτός της έκθεσης. Είδομεν…

13/3/24 Σκαριμπο-Καραγιοζοπαράσταση στο 29ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας. Οργανωτής Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα, Καραγκιοζοπαίχτης Κων/νος Ντούμπας.

15/3/24 Και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αλιβερίου ζήτησε να επισκεφτεί το Μουσείο Σκαρίμπα στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

20/3/24 Παράδοση στο Μουσείο Σκαρίμπα των πρώτων λειτουργικών αντιγράφων 4 Καραγκιοζοφιγούρων του Σκαρίμπα από τον Γιάννη Σταύρου (το πλάνο είναι να φτιαχτούν  από τον ίδιο αντίγραφα όλων των χαρτονόμουτρων).

20/3/24 Σε μουσικοποιητική βραδιά που οργάνωσε το Γυμνάσιο Κανήθου στο θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα, έγινε αναφορά στο ΕΤΟΣ Σκαρίμπα, διαβάστηκε ένα ποίημά του και τραγουδήθηκε ένα μελοποιημένο του.

21/3/24 Ξενάγηση των μαθητών του ΤΕΛ Ζωγράφου (Αθηνών) στο Μουσείο Σκαρίμπα, στον τάφο του Σκαρίμπα, στους Δρόμους του Σκαρίμπα στη Χαλκίδα. Ξεναγός ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα.

21/3/24 ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ με τον ποιητή Κώστα Καρτελιά. Γέμισε η αίθουσα ΑΘΗΝΑ, πλούσια συζήτηση, πλούσια μουσική και τραγούδι.

22/3/24 Καραγκιοζοπαράσταση στο τριακοστό (30ο) Νηπιαγωγείο Χαλκίδας, Οργανωτής Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα, Καραγκιοζοπαίχτης Κων/νος Ντούμπας.

23/3/24 Μικρό θεατρικό αναλόγιο για τον Σκαρίμπα στο Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας στο Βασιλικό, με επιμέλεια της Ηρώς Παπαγεωργίου. Φίσκα η αιθουσα.

26/3/24 Καραγκιοζοπαράσταση στο Δημοτικό Σχολείο Αυλίδας. Οργανωτής Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα, Καραγκιοζοπαίχτης Κων/νος Ντούμπας.

27/3/24 Εκδήλωση με τίτλο “Ο ποιητικός και θεατρικός Σκαρίμπας”, αίθουσα Περιφέρειας,  οργανωτής Θέατρο Χαλκίδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα.

28/3/24 Έκθεση έργων για τον Σκαρίμπα των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο STOREYS. Οργανωτής το ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα.

28/3/24 Ευρωπαϊκή μαθητική δράση στο Μουσείο Σκαρίμπα με τίτλο “Μαθαίνοντας την επιστήμη μέσα από το θέατρο” (αντικείμενο το φαινόμενο του Ευρίπου μέσα από το θέατρο σκιών). Οργανωτής το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα και τον Καραγκιοζοπαίχτη του Κ. Ντούμπα.

28/3/24 Εικαστική εργασία, όμορφη και πρωτότυπη, για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ έκαναν και μας έστειλαν οι μαθητές της τετάρτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας.

29/3/24 Ύστερα από πολλές επικοινωνίες με αρμόδιους της δημοτικής αρχής και αρκετούς δημοτικούς συμβούλους και μετά από συλλογικές εσωτερικές διαδικασίες του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα αποφασίστηκε η μεταφορά για το επόμενο Σάββατο 6/4/24 στην αίθουσα αντιπεριφέρειας Εύβοιας η εκδήλωση της 30/3/24 που επρόκειτο να γίνει στο θέατρο Παπαδημητρίου με τίτλο “Τα παιδιά κλικάρουν το χρόνο με τον Σκαρίμπα”. Η σχετική απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα έγινε αναπόφευκτη μετά από δημόσια καταγγελία δημοτικής συμβούλου στις 28/3/24 ότι το δημοτικό θέατρο Παπαδημητρίου δεν έχει δεύτερη έξοδο κινδύνου και τη μη διάψευσή της από τους αρμόδιους. Ήταν αυτονόητο ότι ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα θα έθετε πρώτο και μοναδικό κριτήριό του την ασφάλεια των ανθρώπων και ποτέ δεν θα έλεγε “πάμε κι όπου βγει”…

31/3/24 Το Γυμνάσιο Ερέτριας κάνει πολλά καλά πράματα για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Δείτε στη διεύθυνση  https://schoolpress.sch.gr/taxideutes/archives/141