Τι έγινε για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ τον Ιούλιο ’24

Toν Ιούλιο έμαθαν για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ, μεταξύ πολλών άλλων, στελέχη των ανά τη χώρα Ορειβατικών Συλλόγων, οι ναυτικοί της Κεφαλονιάς, οι κάτοικοι στα ΛΑΡΚΟχώρια της Φθιώτιδας (οι τελευταίοι με αφορμή, δυστυχώς, μια άγρια επίθεση στη ζωή τους από την κυβέρνηση – η οποία επίθεση “επέβαλλε” στο Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα να τους συμπαρασταθεί έμπρακτα, δεδομένου και ότι μεταξύ των σημαντικών αξιών του σκαριμπικού έργου που έχει διαλέξει να αναδείξει με το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ είναι η αλληλεγγύη ανάμεσα στους “επιουσίτες” κατά την έκφραση του Χαλκιδέου λογοτέχνη). Επίσης τον Ιούλιο ανακοινώθηκε Μουσικός Διαγωνισμός σύνθεσης και τραγουδοποίας, αφιερώθηκαν στο “ΕΤΟΣ” ποικίλες δραστηριότητες (διάφορων φορέων) όπως ο ετήσιος “Δρόμος Σωκράτης”, εκθέσεις φωτογραφίας και δραματοποιημένη παρουσίαση ποιημάτων του Σκαρίμπα από παιδιά και μεγαλύτερους ανθρώπους με αναπηρία, θεατρική παράσταση κ.α. Τέλος παραδόθηκαν στο Σύλλογο Σκαρίμπα συνεισφορές από τα Πανεπιστήμια ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΑΙΓΑΙΟΥ και από ιδιώτες μεταξύ των οποίων και από τον τραγουδοποιό Διονύση Τσακνή.

Πιο συγκεκριμένα:

2/7/24 Ο Σύλλογος φίλων Γ. Σκαρίμπα ενημερωνόμενος από σχετικά δημοσιεύματα για μαζική απόλυση του συνόλου των εκατοντάδων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με ομόφωνη απόφασή του αποστέλλει στα σωματεία τους μήνυμα συμπαράστασης/αλληλεγγύης, ενώ ανταποκρίθηκε αμέσως σε προτάσεις στελεχών τους να συνεισφέρει στον αγώνα τους με δωρεάν Σκαριμπο-Καραγκιοζοπαραστάσεις στα χωριά τους.

4/7/24 Παρουσιάζεται διαδικτυακά η ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία Μουσειοσκευής του Μουσείου Γ. Σκαρίμπα, που εκπόνησαν φοιτήτριες (Ασσυχίδη Μαρία, Γκουγκαρά Ευαγγελία-Ευρυδίκη, Μαϊστράλη Αγγελική, Τζωρακάκη Μαρία) του διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος Μουσειολογίας του ΕΚΠΑ και του ΠΑΔΑ, υπό την επίβλεψη/καθοδήγηση των καθηγητών τους (Δερμιτζάκη Αικατερίνη, Καλεσοπούλου Δέσποινα, Παναγιάρης Γιώργος).

7/7/24 Πραγματοποιείται ο αφιερωμένος και στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ δρόμος “ΣΩΚΡΑΤΗΣ” στο Μεγάλο Βουνό που οργανώνεται κάθε χρόνο από το Σύλλογο ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, στη μνήμη του Σωκράτη Καραμπά που έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή.

9/7/24 Ο Σύλλογος Σκαρίμπα στα πλαίσια και των αξιών του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ συμπαραστέκεται σε κινητοποίηση του Δικτύου Προστασίας της Ευβοϊκής Γης έξω από το Δασαρχείο Αλιβερίου, με αίτημα την απεγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στο Κάδι Εύβοιας, τοποθετημένου (παράνομα μάλιστα) από εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη, ενόψει δημιουργίας ενός ακόμα “αιολικού πάρκου” στην υπερφορτωμένη νότια Εύβοια.

10/7/24 Το παράρτημα Χαλκίδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα ανακοινώνει  διαγωνισμό μουσικής σύνθεσης και τραγουδοποιίας με τίτλο “Στους δρόμους του Γ. Σκαρίμπα”.

11/7/24 Παρουσιάζεται στο Σύλλογο Φ. Γ. Σκαρίμπα ο σχεδιασμός εφαρμογής κινητών τηλεφώνων για παρουσίαση των “Δρόμων του Γ. Σκαρίμπα” στη Χαλκίδα, που υλοποιείται στα πλαίσια μεταπτυχιακού προγράμματος του Παν/μιου Αιγαίου.

12/7/24 Παρουσιάζεται Σκαριμπο-Καραγκιοζοπαράσταση στο ΛΑΡΚΟχώρι Μαρτίνο ως έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους/απολυμένους της ΛΑΡΚΟ και στις οικογένειές τους.

12/7/24 Το Θερινό Σχολείο του Συλλόγου Αλωνακίου άρχισε τη λειτουργία του με Σκαρίμπα. Κλήθηκε και μίλησε στους μικρούς μαθητές για το έργο και τη ζωή του σπουδαίου Χαλκιδαίου λογοτέχνη ο Κώστας Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα.

13/7/24 Παρουσιάζεται στη Ν. Λάμψακο από το Σύλλογο ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ θεατρική παράσταση αφιερωμένη στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ με σενάριο του Δ. Ψαθά που έχει μεταξύ των πρωταγωνιστών τον Γ. Σκαρίμπα, σε σκηνοθεσία της Ηρώς Παπαγεωργίου, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα.

15/7/24 Ανοίγει τετραήμερη Έκθεση φωτογραφίας στη δημοτική ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Xαλκίδας υπό το γνωστό τίτλο έργου του Σκαρίμπα “Φυγή προς τα μπρος”, από ωφελούμενους του ΕΠΑΨΥ και τοπικούς καλλιτέχνες, στα πλαίσια και του 8ου Βιομηχανικού Φεστιβάλ, το οποίο επίσης έχει τον τίτλο “Σπασμένο καράβι” από το γνωστό (και ως μελοποιημένο) ποίημα του Γ. Σκαρίμπα.

16/7/24  Ο Σύλλογος Άνθρωπος Ελπίδα Πολιτισμός συμμετέχει στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ, με παρουσίαση στο Σπίτι του Βαΐλου δραματοποιημένων ποιημάτων του Σκαρίμπα από παιδιά του Συλλόγου και εθελοντές, επίσης στα πλαίσια του 8ου Βιομηχανικού Φεστιβάλ.

17/7/24 Οι ναυτικοί της Κεφαλονιάς μαθαίνουν για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ από την εφημερίδα του σωματείου τους που προβάλλει στην πρώτη σελίδα της σχετικό αφιέρωμα.

18/7/24 O τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής, ο οποίος συμμετέχει ήδη στην επιτροπή αξιολόγησης του μουσικού διαγωνισμού για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ, παραδίδει και τη δεύτερη συνεισφορά του στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ: το πρωτότυπο σενάριο θεατρικού έργου για τον Σκαρίμπα που έχει γράψει ο ίδιος.

19/7/24 Παρουσιάζεται Σκαριμπο-Καραγκιοζοπαράσταση στο ΛΑΡΚΟχώρι Λάρυμνα ως έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους/απολυμένους της ΛΑΡΚΟ και στις οικογένειές τους.

 

20/7/24 Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας δίνει στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ βήμα για να παρουσιαστεί στην πανελλήνια συνάντηση των Ορειβατικών Συλλόγων στη Δίρφυ, στα πλαίσια και άλλων σχετικών συνεισφορών του που θα ακολουθήσουν.

22/7/24 Ανακοινώνεται για τις 19 Σεπτεμβρίου στο χώρο βιβλίου των εκδόσεων ΝΕΦΕΛΗ Σμολένσκι 22 στην Αθήνα, εικαστική έκθεση 11 εκθετών εμπνευσμένη από το έργο του Γ. Σκαρίμπα.

23/7/24 Το σενάριο με τον “Καραγκιοζη πρωθυπουργό” διασκευάζεται ειδικά για να περιλάβει την περιπέτεια της ΛΑΡΚΟ και να παρουσιαστεί στις 25/7 στο ΛΑΡΚΟχώρι της Μαλεσίνας.

23/7/24 Πολλές δεκάδες αρχειακά τεκμήρια για τον Σκαρίμπα θα διαθέσει στο Αρχείο-Μουσείο Γ. Σκαρίμπα ένας νέος φίλος του Συλλόγου μας που παίρνει μέρος στην προετοιμασία του φθινοπωρινού αφιερώματος στον Σκαρίμπα από το περιοδικό ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ. Ήδη έστειλε ένα πρώτο δείγμα.

25/7/24 Παρουσιάζεται Σκαριμπο-Καραγκιοζοπαράσταση στη Μαλεσίνα ως έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους/απολυμένους της ΛΑΡΚΟ και στις οικογένειές τους. Το σενάριο περιλαμβάνει – και ως φιγούρα – τον υπουργό Σταϊκούρα που εκλέγεται στη Φθιώτιδα. Το σχετικό μέρος του σεναρίου γράφτηκε από το σωματείο των εργαζομένων.

27/7/24 Διαμορφώνονται τα πρώτα σχέδια της αφίσας για τη θεατρική παράσταση “Η κυρία του τραίνου” που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα Ν. Αρτάκης στις 11 Αυγούστου.

27/7/24 Παραλαβή αυθεντικών φωτογραφιών και παλαιών καρτ ποστάλ από την οικία της αείμνηστης Βασιλικής Τούμπου-Κοπανάκη, ανιψιάς του Γιάννη Σκαρίμπα από την αδερφή του και κόρη του Ευθυμίου Σκαρίμπα, Αγγελική Σκαρίμπα-Τούμπου, η οποία το 2017 είχε επιδείξει και είχε υποσχεθεί να προσφέρει στο Σύλλογο Φίλοι Γιάννη Σκαρίμπα, πράγμα που έγινε από τον αδελφό της Ευθύμιο Τούμπο προς τιμή και του ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ. (Στην παρακάτω φωτογραφία εικονίζονται ο πατέρας του Γ. Σκαρίμπα και 2 από τα αδέρφια του).

28/7/24 O καθηγητής του Παν/μιου Δυτικής Μακεδονίας και δάσκαλος στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, Γιάννης Ζιώγας, καλεί τους ενήλικους μαθητές του Εγαστηρίου να συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ ώστε να παρουσιαστούν αυτά το Δεκέμβριο μαζί με ανάλογα των φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Δ. Μακεδονίας που έχουν ήδη αναλάβει σχετικό έργο.

29/7/24 Φιγούρες και άλλα υλικά θεάτρου σκιών δωρίζονται στο Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα από το Γιάννη Σταύρου στα πλαίσια των συνεισφορών του στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

29/7/24 Ο Δημήτρης Μπαρσάκης χαρίζει στο Μουσείο Σκαρίμπα κορνιζαρισμένο πορτραίτο του Σκαρίμπα που ζωγράφισε ο αείμνηστος πατέρας του.

30/7/24 Ο τραγουδοποιός Γιώργος Τζώρτζης ολοκλήρωσε τις εγγραφές των μελοποιημένων απ’ τον ίδιο ποιημάτων του Σκαρίμπα για την κυκλοφορία τους σε CD, καθώς και το σχεδιασμό των κειμένων και εικόνων που θα το συνοδεύουν. Στα μέσα του φθινοπώρου αναμένεται να κυκλοφορήσει ως μια ακόμη συμβολή στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

30/7/24 Οριστικοποιείται για τις 20 Σεπτεμβρίου εκδήλωση με θέμα τη σχέση ανθρώπων-φύσης στο έργο του Γιάννη Σκαρίμπα, η οποία έχει σχεδιαστεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗ και σε συνεργασία με το Σύλλογο Αλωνακίου, το παράρτημα Χαλκίδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και το Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα. Η εκδήλωση θα γίνει στο θεατράκι Κωτσόπουλου (εφόσον εξασφαλιστεί από τον ΟΛΝΕ) και θα περιλαμβάνει ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

31/7/24 Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στολίζει την είσοδό του με προρτραίτο του Σκαρίμπα προς τιμή του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ στα πλαίσια κι άλλων σχετικών συνεισφορών του.

31/7/24 Oλοκληρώθηκαν τα σχέδια της αφίσας και συνοδευτικών κειμένων για τη θεατρική παράσταση “Η κυρία του τραίνου” από τη θεατρική ομάδα Ν. Αρτάκης για τις 11 Αυγούστου.