Τι έγινε για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ τον Απρίλιο

Τι έγινε για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ τον Απρίλιο

1/4//24 Άρχισαν οι διαδικασίες για τη μελέτη Μουσειοσκευής του Μουσείου Σκαρίμπα. Οι καθηγήτριες του ΕΚΠΑ κυρίες Δερμιτζάκη και Καλεσοπούλου, συνοδευόμενες από 4 φοιτήτριες του μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας του ΕΚΠΑ, επισκέφτηκαν το Μουσείο και το ταφικό μνημείο του Σκαρίμπα, περπάτησαν στους δρόμους του λογοτέχνη, ζήτησαν και πήραν από στελέχη του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα απαραίτητες πληροφορίες και υλικό.

2/4/24 Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για την υλοποίηση του Φωτογραφικού Διαγωνισμού στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ, ώστε αναμένεται να προκηρυχθεί τις λίγες επόμενες μέρες.

3/4/24 Οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αλιβερίου, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς τους, επισκέφτηκαν το Αρχείο-Μουσείο Σκαρίμπα και ενημερώθηκαν για τις συλλογές του καθώς και για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

3/4/24 Το ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα εξέτασε αρκετά θέματα του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Μεταξύ άλλων: τις εργασίες προετοιμασίας της εκδήλωσής του με τίτλο “Τα παιδιά κλικάρουν το χρονο με τον Σκαρίμπα” στις 6/4/24 στην αίθουσα της αντιπεριφέρειας· την προετοιμασία της υποδοχής εκατοντάδων μαθητών από διάφορα σχολεία της χώρας εντός του τρέχοντος Απριλίου· τις ενέργειες του Συλλόγου για την κινητοποίηση των αρμόδιων ώστε να ληφθούν τα παραίτητα μέτρα για να μην κινδυνέυσει με καταστροφή το ταφικό μνημείο του Σκαρίμπα.

4/4/24 Επιβεβαιώθηκε ότι το θέατρο Παπαδημητρίου δεν διατίθεται πλέον για εκδηλώσεις – την απόφαση έλβαν οι αρμόδιοι του δημου Χαλκιδέων. Συνεπώς επιβεβαιώνεται και από αυτή την εξέλιξη η ορθότητα της απόφασης του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα να μην κάνει εκεί την εκδήλωσή του, παρά τις επίμονες αντίθετες πιέσεις αρμόδιων και μη…

6/4/24 Με απόλυτη επιτυχία έγινε στην αίθουσα της αντιπεριφέρειας η αναβληθείσα στις 30/3/24 εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα “Τα παιδιά κλικάρουν το χρόνο με τον Σκαρίμπα”. Γεμάτη η αίθουσα με θεατές που καταχειροκρότησαν τα 32 παιδιά – μαθητές που εκτέλεσαν το πρόγραμμα με την καθοδήγηση της μουσικοπαιδαγωγού Βάνας Παπαϊωνάννου και των συνεργατριών της.

6/4/24 Οι εμψυχώτριες των παιδικών δομών του δήμου και του Συλλόγου Γονέων Χαλκίδας, έκαναν την πρώτη εκδήλωσή τους για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ στην πλατεία Αγ. Νικολάου, καθοδηγώντας αρκετά παιδάκια να δημιουργήσουν τεχνήματα με ευτελή υλικά που συγκέντρωσαν, όπως κι ο Σκαρίμπας για να φτιάχνει τις Καραγκιοζοφιγούρες του.

8/4/24 Το Αρχείο-Μουσείο Σκαρίμπα επισκέφτηκε η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Καζάνη. Ενημερώθηκε διεξοδικά για τα θέματα του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ και δεσμεύτηκε να συμβάλλει μεταξύ άλλων και για την προστασία και ανάδειξη του ταφικού μνημείου του Σκαρίμπα.

8/4/24 Ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας ο Πανελλήνιος Φωτογραφικός Διαγωνισμός για το ΕΤΟΣ. https://etos.skarimpas.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c/

9/4/24 Εκδήλωση-Αφιέρωμα στον Σκαρίμπα οργάνωσαν το Γυμνάσιο Αμυνταίου Φλώρινας με το Ωδείο Φλώρινας υπό τον τίτλο “Γιάνης Σκαρίμπας, ο αιρετικός και αντικομφορμιστής Χαλκιδαίος ποιητής” και υπότιτλο  τη ρήση του “Μεταξύ δουλείας και δουλείας καμία διαφορά”. Τη βασική ομιλία έκανε ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Διευθυντής /Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή». Διαβάστηκε και χαιρετισμός του Κ. Μπαϊρακτάρη, προέδρου του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα. (Επισυνάπτεται σχετική Πρόσκληση)

10/4/24 Οριστικοποιήθηκαν οι δραστηριότητες του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ τις οποίες θα ενισχύσει οικονομικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κυρίως για την παραγωγή επικοινωνιακών υλικών και την εξασφάλιση τεχνικών μέσων σε εκδηλώσεις του.

11/4/24 Επίσκεψη στους δρόμους του Σκαρίμπα και στο Μουσείο έκαναν οι μαθητές Α’ και Β’ Ταξης του Δημοτικού Σχολείου Νέας Λαμψάκου.

12/4/24 Δυο ακόμα εικαστικές εκθέσεις αφιερωμένες στο ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ ετοιμάζονται στην Αθήνα. Η μια θα γίνει σε αίθουσα των εκδόσεων ΝΕΦΕΛΗ το ερχόμενο φθινόπωρο και η άλλη σε γκαλερί στην Κηφησιά μάλλον πιο νωρίς.

13/4/24 Το ταφικό μνημείο του Σκαρίμπα και το σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του επισκέφτηκαν ομάδα του Συλλόγου Δρομέων Εύβοιας και αρκετών μαθητών. Τους συνόδεψαν και τους ενημέρωσαν σχετικά μέλη της Δ/σης του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα.

14/4/24 Η βουλευτής Εύβοιας κ. Καζάνη ενημερώνει ότι κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την προστασία και ανάδειξη του ταφικού μνημείου του Γ. Σκαρίμπα.

15/4/24 Ανακοίνωση με τίτλο “ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ: ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΠΟΥ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ” εξέδωσε ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα. Μεταξύ άλλων τονίζει: “Απ’ όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, γίνονται προφανείς η σπουδαιότητα και η επικαιρότητα των αντιπολεμικών – φιλειρηνικών αξιών που επιδιώκεται να αναδείχνονται μέσα από τις δραστηριότητές του ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ, επειδή ακριβώς τις αναδείχνει το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα”.

15/4/24 Νέα συνάντηση με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Σακελαράκη είχε ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα (εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο και αντιπρόεδρό του) κατά την οποία επαναδηλώθηκαν καλές προθέσεις κι επαναποφεύχθηκαν οι απαραίτητες δεσμεύσεις…

15/4/24 Ζωγραφικές δημιουργίες εμπνεύστηκαν οι μαθητές/τριες του Γενικού Λυκείου Κανήθου μελετώντας θέματα από το έργο του Σκαρίμπα με πρωτοβουλ΄λια των εκπαιδευτικών τους που θέλησαν έτσι να τιμήσουν το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. (επισυνάπτεται μια προσωπογραφία)

17/4/24 Τις ψηφιακές φωτογραφίες των Καραγκιοζοφιγούρων του Σκαρίμπα ζήτησε και πήρε το Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου οι φοιτητές να παράγουν “πράγματα” για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

18/4/24 Ολοκληρώθηκε η σύνθεση της κριτικής επιτροπής του Μουσικού Διαγωνισμού στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ που θα προκηρύξει τις πρώτες μέρες του Μαϊου το παράρτημα Χαλκίδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο γνωστός τραγουδοποιός Δήμος Τσακνής, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Πεσκετζή, ο Χαλκιδαίος μουσικός Πάνος Στέλιος, ο Κ. Μπαϊρακτάρης  πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα κ.α.

19/4/24 Ολοκληρώθηκε η διασκευή του Σόλο του Φίγκαρο σε Θέατρο Σκιών από τον Άθω Δανέλλη. Η παρουσίαση της σχετικής παράστασης στη Χαλκίδα θα οριστικοποιηθεί έως τα τέλη Απριλίου.

20/4/24 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η δεύτερη εκδήλωση των εμψυχωτριών των παιδικών δομών του δήμου και του Συλλόγου Γονέων Χαλκιδας που οργανώθηκε στην πλατεία Κανήθου. https://etos.skarimpas.gr/%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%b5%ce%bc%cf%88%cf%85%cf%87%cf%8e%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b3-%cf%83%ce%ba/

21/4/24 Ανακοίνωση για τη ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ 21/4/67 εξέδωσε ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα με τίτλο “Ο ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ”. Σημειώνει μεταξύ άλλων: “Ο Σκαρίμπας έγραψε κι εξέδωσε το έργο του “Το ’21 και η Αλήθεια” κατά τον “μεσαίωνα” της δικτατορίας των συνταγματαρχών, δηλαδή στα 1971, ως μια επί της ουσίας αντίσταση και πρόκληση σ’ αυτήν, με αφορμή τους πανηγυρισμούς της για τα 150χρονα της Επανάστασης του 1821. Το θυμίζουμε ως ελάχιστο δημοκρατικό χρέος του Συλλόγου μας – πιστεύουμε δε και του ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ που “τρέχει” φέτος -, “τιμώντας” τη μαύρη επέτειο της φασιστικής “επανάστασης” της 21ης Απριλίου του 1967.”

22/4/24 Άρχισε η εργασία (έρευνα/μελέτη) για την τεκμηρίωση των Καραγκιοζοφιγούρων του Σκαρίμπα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Για το σκοπό αυτό η καθηγήτρια κ. Β. Κόκλα και 2 φοιτητές συνεργάστηκαν με στελέχη του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα, διαμόρφωσαν το σχετικό σχέδιο και τα βήματά του και προγραμμάτισαν τις σχετικές εργασίες (αποκορνίζωση των φιγούρων, μικροσκόπησή τους, εντοπισμός υλικών, μέτρηση υγρασίας χώρου κλπ κλπ). Η πρώτη φάση (η επιτόπου έρευνα) θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαϊου ’24.

23/3/24 Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Σκαρίμπα έκαναν πάνω από 100 μαθητές του Γυμνασίου Κορωπίου, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς τους.

24/3/24 Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο έκαναν μαθητές του Γυμνασίου Άμφισσας και του Γυμνασίου Αμυνταίου Φλώρινας συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς τους.

25/4/24 Για τις 26 Ιουνίου προγραμματίστηκε η παρουσίαση της παράστασης του Σόλο του Φίγκαρο που διασκευάστηκε ως θέατρο Σκιών από τον Άθω Δανέλη, σε μουσική του Γιώργου Τζώρτζη.

28/4/24 Επίσκεψη στο Μουσείο έκαναν μαθητές και γονείς του 21ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας. Ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα του πρόσφερε και μικρή Καραγκιοζοπαράσταση με τον Καραγκιοζοπαίχτη Κ. Ντούμπα. (επισυνάπτεται φωτο)

29/4/24 Άρχισαν οι διαδικασίες για την παραγωγή των πρώτων “επικοινωνιακών υλικών” (ενημερωτικό φυλάδιο και κεντρική αφίσα) του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

29/4/24 Την υποστήριξή του στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ εξέφρασε και ο γνωστός συγγραφέας κ. Νίκος Δήμου. Μια αναφορά του στον Σκαρίμπα φιλοξενείται ήδη στον ιστότοπο του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.   https://etos.skarimpas.gr/credit/%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85/

30/4/24 Ολοκληρώθηκε η μικροσκόπηση των πρώτων 15 Καραγκιοζοφιγούρων του Σκαρίμπα. Συνεχίζεται η διαδικασία για τις υπόλοιπες 50 περίπου. Εγκαταστάθηκε στο Μουσείο μετρητής υγρασίας που έχει online σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Δυτικης Αττικής.

30/4/24 Νέα επιστολή του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα προς δήμαρχοι αντιδημάρχους και επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών της αντιπολίτευσης για τα θέματα του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ με προτεραιότητα στην προστασία των πολιτιστικών υποδομών που αφορούν τον συγγραφέα (Τάφος, Μουσείο).