Tι έγινε για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ τον Ιούνιο ’24

 

2/6/24 Ο  Ληλάντιος Ημιμαραθώνιος Δρόμος αφιερώθηκε στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ με τις εξής δραστηριότητες: α) απαγγελία ποιήματος από μαθητή του Γυμνασίου Ερέτριας κατά την έναρξη του Δρόμου από εκεί προς Χαλκίδα με πολλές δεκάδες συμμετέχοντες, β) ειδική διαδρομή ονομασμένη “Δρόμοι του Σκαρίμπα” (5 χλμ) στις ακτές της Χαλκίδας με δεκάδες συμμετέχοντες, γ) “περίπτερο” του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα στις σχετικές εκδηλώσεις στο “Στρογγυλό” της Παραλίας Χαλκίδας, με ελκυστικό για τα παιδιά εργαστήρο Καραγκιοζοφιγούρων, δ) παροχή πληροφοριακού υλικού για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ στους αθλητές, ε) απονομή μεταλλιων με χαραγμένο το γνωστό τίτλο έργου του Σκαρίμπα “Φυγή προς τα μπρος”.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ

2/6/24 Εκδήλωση ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στο χώρο απέναντι στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Παραλία Χαλκίδας, που οργανώθηκε από το Σύλλογο ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ και άλλες συλλογικότητες που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για την προστασία της ευβοϊκής γης (από την ανεξέλεκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων και ιχθυοκαλλιεργειών κλπ), ήταν αφιερωμένη και στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

3/6/24 Ο Σύλλογος Ναυτικών Κεφαλονιάς, “ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ”, γνωστοποίησε στο Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπαότι ενδιαφέρεται να μετέχει στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ και ζήτησε σχετική συνεργασία.

4/6/24 Ετοιμάστηκαν τα 4 roll up του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα για το ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ, την εκτύπωση των οποίων χρηματοδότησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

5/6/24 Έκθεση Παιδικής/εφηβικής δημιουργικότητας αφιερωμένη και στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ από το Εργαστήρι Τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη από 5/6 έως 27/6.

7/6/24 Υποβλήθηκε κι επίσημα το αίτημα παραχώρησης του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας για την παρουσίαση στις 26/6/24, σε πρώτη πανελλήνια, του μυθιστορήματος του Γ. Σκαρίμπα ως θεάτρου σκιών, σε διασκευή Αθου Δανέλλη και μουσική Γιώργου Τζώρτζη.

8/6/24 Ολοκληρώθηκαν και πήραν “πράσινο” για εκτύπωση τα σχέδια αφίσας για την για την παρουσίαση στις 26/6/24, σε πρώτη πανελλήνια, του μυθιστορήματος του Γ. Σκαρίμπα “Το σόλο του Φίγκαρο” ως θεάτρου σκιών, ενώ διακινήθηκε και το πρώτο σχετικό Δελτίο Τύπου.

10/6/24 Διακινήθηκε το δεύτερο κατά σειρά Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαριμπα για την παράσταση με τίτλο “Ταξίδι στο Σόλο του Φίγκαρο” στις 26 Ιουνίου στη Χαλκίδα. https://etos.skarimpas.gr/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%84%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-26-6-24/

11/6/24 Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μ. Σακελλαράκη και με αντικείμενο – φυσικά – το ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

12/6/24 Οριστικοποιήθηκε ο “καταμερισμός” της οικονομικής ενίσχυσης της Περιφέρειας στο Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα για συγκεκριμένες δραστηριότητες στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

13/6/24 Η πλούσια δραστηριότητα του Γυμνασίου Ερέτριας για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου https://schoolpress.sch.gr/taxideutes/archives/141 

13/6/24 Η πλούσια δραστηριότητα του 12ου Δημοτικού σχολέιου Χαλκίδας για το ΕΤΟΣ Γ. Σκαρίμπα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου

 

14/6/24  Νέες δημιουργίες για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ από το 2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικού που πραγματοποίησε ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης/διασκέδασης των νηπίων υπό τον τίτλο “Μαθαίνω για την πόλη μου μέσα από τον Σκαρίμπα”.

 

14/6/24 Εκδήλωση στο θέατρο Κωτσόπουλου στη Χαλκίδα για τους εκτελεσμένους απ’ τους ναζί στη Ριτσώνα το 1944 και για τη μάχη του Ανηφορίτη με τους Τούρκους το 1929, με συνδιοργανωτές το σύλλογο ΣΙΔΕΡΙΤΗ και το Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα, αφιερωμένη και στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

15/6/24 Συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου φίλων Γ. Σκαρίμπα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μ. Σακελλαράκη και τον σύμβουλό της κ. Θ. Παναγόπουλο, με αντικείμενο το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Της τέθηκαν πολύ συγκεκριμένα προτάσεις για την ενεργητική συμμετοχή του δήμου, πολλά από τα οποία χωρίς κόστος για τον προϋπολογισμό του. Για λίγα υπήρξε θετικά σαφής. Μακάρι να υλοποιήσει έστω αυτά.

16/6/24 Εκτυπώθηκαν και άρχισε η διακίνηση των αφισών για την παράσταση “Ταξίδι στο σόλο του Φίγκαρο” της 26/6/24.

16/6/24 Το τηλεοπτικό κανάλι ΣΤΑΡ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ “ξεναγήθηκε” από τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα, Κ. Μπαϊρακτάρη, στο ταφικό μνημείο του Γ. Σκαρίμπα (που κινδυνεύει από τις έντονες ρηγματώσεις στη δομή του) και στο Μουσείο του Γ. Σκαρίμπα, στα πλαίσια και του ΕΤΟΥ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

18/6/24 Νέες Καραγκιοζοφιγούρες και σκηνικά σε μεγέθη προσαρμοσμένα στην “πάνα” του Σκαρίμπα παραχώρησε στο Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα ο ερασιτέχνης Καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Σταύρου.

19/6/24 Το 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας και το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας αφιέρωσαν στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ και την παρουσίαση στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ των εργασιών των μαθητών για τον αναφερόμενο σημαντικό φορέα πολιτισμού στη Χαλκίδα, καθώς και για τον “κομίστα” Πέτρο Χριστούλια.

19/6/24 Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ  (πορτραίτα του λογοτέχνη σε επιφάνειες του σχολείου, ζωγραφικά έργα των μαθητών κ.α.) γνωστοποίησε στο Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.

 

19/6/24 Συνεδρίασε το ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα με τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης να αφορούν το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε το επικοινωνιακό σχέδιο για τις τελευταίες μέρες πριν την παράσταση της 26/6/24. Έγινε και συλλογική εκτίμηση για την τελευταία συνάντηση με την αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Σακελλαράκη στις 15/6/24.

20/6/24 Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη Χαλκίδα είναι διατεθειμένο να στείλει στο Μουσείο Σκαρίμπα 2 σπουδαστές του για Πρακτική άσκηση ενημέρωσε η διευθύντριά του κ. Παύλου τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Στ. Σπύρου που την επισκέφτηκε επιτούτου.

21/6/24 Εκθεση αγιογραφίας αφιερωμένη και στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ άρχισε στην αίθουσα “Αριστοτέλης” οργανωμένη από το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας με συμμετοχή και αγιογράφων της Βιβλιοθήκης Οινοφύτων του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β’.

 

21/6/24 Ιδιώτης φίλος του Συλλόγου Φίλων του Γ. Σκαρίμπα, εκτύπωσε και μοίρασε ιδίοις εξόδοις προσκλήσεις για την πρώτη παρουσίαση Χαλκίδα του Σόλο του Φίγκαρο διασκευασμένου ως θεάτρου Σκιών.

22-24/6 Διοργανώθηκε το 3ήμερο Φεστιβάλ Χορών του Συλλόγου Αλωνακίου, αφιερωμένο και στο ΕΤΟΣ Γ. Σκαρίμπα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούσαν με το τραγούδι του Σκαρίμπα “Σπασμένο καράβι” και με βίντεο για τον λογοτέχνη. Έγιναν και σχετικές αναφορές από τον πρόεδρο του Αλωνακίου κ. Δ. Λιανοστάθη, ενώ στην είσοδο του χώρου δέσποζε “μπάνερ” του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

 

25/6/24 Η Εφημερίδα των Συντακτών (και αρκετά άλλα μέσα) δημοσίευσε εκτεταμένο ρεπορτάζ για την πρώτη παρουσίαση της παράστασης του Σόλο του Φίγκαρο διασκευασμένου ως θεάτρου Σκιών στη Χαλκίδα, στις 26/6/24 στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (https://www.efsyn.gr/tehnes/theatro/437784_solo-toy-figkaro-os-theatro-skion)

26/6/24 Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης του Σόλο του Φίγκαρο διασκευασμένου ως θεάτρου Σκιών Χαλκίδα στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις 8μμ. Η διασκευή του μυθιστορήματος έγινε από τον Αθ. Δανέλη που θα είναι και ο βασικός πρωταγωνιστής-Καραγκιοζοπαίχτης. Τη μουσική έχει γράψει ο Γιώργος Τζώρζης που θα τραγουδήσει και μελοποιημένα από τον ίδιο ποιήματα του Σκαρίμπα δεμένα με την παράσταση.

 

27/7/24 Δημοσιογράφος και φωτογράφος από το “Κ” της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισκέφτηκε το Μουσείο Σκαρίμπα και συζήτησε με το προεδρείο του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα για το ΕΤΟΣ Γ. Σκαρίμπα. Βασικός σκοπός του ρεπορτάζ τους είπαν ότι είναι να “διερευνήσουν πολυπρισματικά τα πολιτιστικά της Χαλκίδας”.

27/6/24 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, ώρα 6.30μμ, έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της γ’ τάξης εμπνευσμένη απ’ το έργο του Σκαρίμπα. Οι μαθητές εκθέτουν και τις Καραγκιζοφιγούρες που έχουν κατασκευάσει στο στιλ των αντίστοιχων του Σκαρίμπα, (για τις οποίες έχουν κάνει εργασία που παρουσίασαν σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο στην Πάτρα, ενώ έχουν κάνει στο περιοδικό τους “ΠΡΩΤΟτυπος”και αφιέρωμα 20 σελίδων στον Σκαρίμπα – κι όλα αυτά ως συμμετοχή τους στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ).

27/6/24 Σε διαδικτυακή σύσκεψη για την προστασία της ευβοϊκής γης ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα ενημέρωσε και για τις εξελίξεις στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Δυο από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν πρόθεση να συμβάλλουν στις δραστηριότητές του, πέραν του συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ που ήδη συμβάλλει.

27/6/24 Αυλαία για την Έκθεση Παιδικής/εφηβικής δημιουργικότητας – αφιερωμένη και στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ – του Εργαστήριου Τέχνης Χαλκίδας στη Δημοτική Πινακοθήκη.

28/6/24 Στα πλαίσια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Πάρκο Λαού δόθηκε Σκαριμπο-Καραγκιοζοπαράσταση με τους Καραγκιοζοπαίχτες-συνεργάτες του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα Κωνσταντίνο Ντούμπα και Γιάννη Σταύρου. Στο ίδιο Φεστιβάλ την επομένη το μουσικό συγκρότημα ΜΕΝΙΑΝ αφιέρωσε στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ το τραγούδι ΟΥΛΑΛΟΥΜ. (Είναι η τρίτη διακριτή συνεισφορά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ, καθώς έχει προηγηθεί η διάθεση αρχείων για το λογοτέχνη από το αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και το εξαιρετικό μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στον Σκαρίμπα στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Αναμένονται δύο ακόμη υπεσχημένες συνεισφορές: η παρουσίαση θεατρικού του Σκαρίμπα απ’ τη θεατρική ομάδα της εδώ οργάνωσης του ΚΚΕ και η έκθεση των Καραγκιοζοφιγούρων του στο κεντρικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ τον Σεπτέμβριο ’24.

 

29/6/24 Έγινε μια πρώτη συζήτηση με τον τραγουδοποιό Διονύση Τσακνή για πιθανές συμβολές του στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

29-30/6/24 Εκθεση φωτογραφίας του 1ου Λυκείου και του ΓΕΛ Αυλωναρίου στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Μυταρά, αφιερωμένη και στο ΕΤΟΣ Σκαρίμπα.

30/6/24 Θεατρική παράσταση με το έργο του Σκαρίμπα “Τρεις άδειες καρέκλες” στο ανοιχτό θέατρο Αγ. Νικολάου (Μπούρτζι) σε σκηνοθεσία της Ηρώς Σιμονοβίκη-Παπαγεωργίου, μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα. Η παράσταση εντάσσεται στις συνεισφορές στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας και της θεατρικής ομάδας της σκηνοθέτιδας.

 

30/6/24 Έπεσε η αυλαία για τον λογοτεχνικό και φωτογραφικό διαγωνισμό στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ Σκαρίμπα που είχαν προκηρύξει αντίστοιχα το περιοδικό Τέχνης ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ και η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο σε σχετικές ανοιχτές εκδηλώσεις. Ολοκληρώθηκε επίσης η αφιερωμένη και στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ έκθεση ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας στην αίθουσα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.