ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ <<Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ & Ο "ΤΑΛΩΣ" 21ος ΑΙΩΝΑΣ>>

Από κάθε άποψη ήταν επιτυχής η – στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ – εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου <<Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ & Ο “ΤΑΛΩΣ” 21ος ΑΙΩΝΑΣ>> του γνωστού σκηνοθέτη Θόδωρου Μαραγκού, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, στο Αρχείο-Μουσείο Σκαρίμπα (Λυκόφρωνος 4).

Γέμισε με καθιστούς και όρθιους η αίθουσα και καθ’ όλη σχεδόν τη δίωρη διάρκεια έκαναν την εμφανισή τους κι άλλοι, ελκόμενοι αρχικά από τη μουσική των πνευστών του Δημήτρη Λιάσκου (προέδρου του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου), οι νότες της οποίας πετούσαν από τα ανοιχτά παράθυρα και χάιδευαν αυτιά έως στη μισή πλατεία Αγ. Νικολάου.

Οι εντός απόλαυσαν και τις αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου – και κριτικών του – από την ζωγράφο Εύη Σαραντέα και την εκπαιδευτικό Ελένη Φωτιά κι άκουσαν με ενδιαφέρον τον Θόδωρο Μαραγκό να εξηγεί γιατί και πώς έγραψε το βιβλίο. (Σύνδεσμος με την ομιλία του Θ. Μαραγκού παρατίθεται παρακάτω).

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Εύη Σαραντέα και το Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα, είχε ξεκινήσει – κι ως καλωσόρισμα στους παρόντες – με πνευστές νότες από το Δ. Λιάσκο και απαγγελία του ποιήματος του Σκαρίμπα “Χαλκίδα” από την Ελένη Φωτιά. Στη συνέχεια εκπρόσωπος της Δ/σης του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα έκανε μια σύντομη εισαγωγή αναδείχνοντας τις συνδέσεις του σκαριμπικού έργου με το έργο του Θ. Μαραγκού στο ιδεολογικό και αξιακό υπόβαθρό τους, έκανε δε ειδικότερη αναφορά στη σύνδεση με τις αξίες που επιχειρεί να αναδείξει το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. (Παρακάτω παρατίθεται η σχετική εισαγωγή).

Πριν την παρουσίαση ο Θ. Μαραγκός “ξεναγήθηκε” στη Μουσειακή Συλλογή του Σκαρίμπα και ενημερώθηκε διεξοδικά για τους στόχους και τα πεπραγμένα του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε σεμνή φιλοξενία του.

Εκδηλώνοντας την ευχαρίστησή του για όλα ο Θ. Μαραγκός υποσχέθηκε ότι προς τιμή του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ θα δωρίσει στο Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα (για κάθε αξιοποίηση) ένα 17λεπτο animation δικής του παραγωγής. Έκανε επίσης δήλωση για το ΛΕΥΚΩΜΑ του ιστοτόπου του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δεν μπορούν φυσικά να αποτυπώσουν το ουσιαστικό ενδιαφέρον και την ομορφιά της εκδήλωσης.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

“Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ & Ο ΤΑΛΩΣ 21ος ΑΙΩΝΑΣ”

 

Ως Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα, ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας σε τούτη την εκδήλωσή μας στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ Σκαρίμπα. Τα οποία πλαίσια περιλαμβάνουν ήδη πλέον των 150 επιμέρους καλών πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων από δεκάδες φορείς, που αυξάνονται συνεχώς.

Είναι πολύ τιμητικό ότι ένας τόσο σημαντικός σκηνοθέτης όπως ο κ. Θόδωρος Μαραγκός και μια προσωπικότητα του πολιτισμού όπως η κ. Εύη Σαραντέα, διάλεξαν το Σύλλογό μας και το πλαίσιο του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ για να παρουσιαστεί στη Χαλκίδα το βιβλίο Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΙ Ο “ΤΑΛΩΣ” 21ος ΑΙΩΝΑΣ.

Δεχτήκαμε με ευγνωμοσύνη αυτή την τιμή και επειδή ορισμένα χαρακτηριστικά στο εν γένει έργο του κ. Μαραγκού έχουν ομοιότητες με βασικά χαρακτηριστικά του σκαριμπικού έργου κι επειδή ορισμένες προσεγγίσεις του παρουσιαζόμενου βιβλίου αντιστοιχούνται με αξιακούς στόχους του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

Η κύρια ομοιότητα των διαφορετικής τέχνης έργων είναι ότι έχουν αφετηρία και στόχο τη λαϊκότητα. Ότι δηλαδή με τον τρόπο του και την αποτελεσματικότητά του το έργο του καθένα, προσπαθούν να μιλούν απ’ τη σκοπιά των συμφερόντων των πολλών ανθρώπων του μόχθου, των “επιουσιτών” όπως τους ονόμαζε ο Σκαρίμπας, κόντρα στα αχαλίνωτα ανταγωνιστικά κερδοσκοπικά συμφέροντα των λίγων που εξουσιάζουν τον κόσμο μας και που, όπως επίσης έλεγε ο Σκαρίμπας, “τον έχουν κάμει μια κόλαση με διαβόλους της -ημών- αυτούς τους καπήλους”.

Φυσικά και στα δυο έργα παρουσιάζονται και οι ομορφιές που παρέχουν οι σχέσεις των ανθρώπων και η σχέση τους με τη φύση.

Είμαστε βέβαιοι ότι κατά την παρουσίαση σε λίγο του βιβλίου του κ. Μαραγκού από τους αρμοδιότερους, θα διακρίνονται τεκμήρια της λαϊκότητάς του και προσεγγίσεις που αντιστοιχούν στις καλλιεργούμενες στο σκαριμπικό έργο και αναδεικνυόμενες – το κατά δύναμη – από το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ αξίες. Συγκεκριμένα στις αξίες της αλληλεγγύης των πολλών στους αγώνες κατά της εξουσίας των λίγων, του έμπρακτου φιλειρηνισμού, της τέχνης υπέρ των πολλών και της κριτικής ανάλυσης της πραγματικότητας εκ μέρους τους με σκοπό την ωφέλιμη γι’ αυτούς αλλαγή της, για να καθορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους, έστω μετά από σκληρές μάχες κι έστω με ήττες και απογοητεύσεις – στις τελευταίες αναφέρεται κάπου και το προς παρουσίαση βιβλίο –, καθώς όπως έγραφε ο Ναζίμ Χικμέτ (με μικρή παράφραση) “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι απογοητευμένος. Να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι το ζήτημα”.

Παρενθετικά: Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν μήπως ακούγονται ασύμμετρα μεγάλες κουβέντες για πονήματα που στο κάτω-κάτω δεν έχουν εμπνεύσει λαϊκούς ξεσηκωμούς, δεν ανήκουν ούτε στα λεγόμενα ευπώλητα (εύπεπτα τα λένε άλλοι) ώστε να επηρεάζουν μαζικά. Για την οικονομία της κουβέντας μπορούν να αντιταχθούν οι στίχοι του Μπρεχτ “και μια μικρούλα λούμπα το μεγάλο φεγγάρι μπορεί να καθρεφτίσει αρκεί να μην είναι το νερό της θολωμένο”. Κλείνει η παρένθεση.

Ο Σκαρίμπας γνωμοδότησε ότι “Αποστολή της τέχνης είναι να συμβάλλει στην απελευθέρωση των ανθρώπων από τις πλάνες και τις δουλείες που τους έχουν υπαγάγει τα συμφέροντα”·

αισιοδοξούσε γράφοντας ότι “ο λαός που τον χαλκεύονται τα κατεστημένα των καιρών του μόνος του θα σωθεί απ’ τους σωτήρες του”·

και επισήμανε ότι“είναι όλα χαμένα” αν οι λαοί δεν πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Είχε άδικο; Σήμερα κατανοούμε τόσο βαθιά τον φυσικό και κοινωνικό κόσμο και έχουμε τέτοια αποτελεσματικά μέσα προστασίας/βελτίωσης της ανθρώπινης ζωής και του ενδιατήματός της, που ούτε φαντάζονταν προηγούμενες γενιές. Μα η ανθρωπότητα τηγανίζεται σε καυτά προβλήματα, βιώνει φρίκες, απειλείται εξ ιδίων και η ύπαρξή της (από τα πυρηνικά και βιολογικά όπλα, για κάποιους και από τις προσπάθειες να φτιαχτεί ο λεγόμενος μετάνθρωπος μέσω των σχετικών αναπτυσσόμενων τεχνολογιών). Δεν είναι αυτό μια τεράστια “αντινομία” που αξίζει να προβληματίσει και ξεσηκώσει;

Λίγο-πολύ στο ίδιο μήκος κύματος μοιάζει να κινείται και η γενική σκέψη στο προς παρουσίαση βιβλίο. Λόγου χάρη, αναπτύσσοντας προβληματισμό για τη σύγχρονη τεχνολογία ουσιαστικά λέει (ή τουλάχιστον επιτρέπει έτσι να αποκωδικοποιηθούν και ανασυντεθούν ιδεολογικά τα σχετικά σημεία), ότι ο έλεγχός της από τους λίγους εγγυάται όχι την ενίσχυση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, αλλά τη βαθύτερη υπονόμευσή τους, όχι την προστασία και βελτίωση τη ζωής των πολλών, αλλά την υποβάθμιση έως και την καταστροφή της. Μια ολόφρεσκη φριχτή επιβεβαίωση και αυτής της αλήθειας βλέπουμε στο μακελειό της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής (στο οποίο δυστυχώς εμπλέκεται και η χώρα μας με ευνόητους κινδύνους) και στο ότι οι εξουσιάζοντες, μέσω των πολύμορφων μηχανισμών προπαγάνδας, επαίρονται κυνικά για τις μαζικά μακελευτικές τεχνολογίες.

Αντί άλλου επιλόγου:

Η διερεύνηση των συνδέσεων του έργου του κ. Μαραγκού και του σκαριμπικού στο κοσμοθεωρητικό και αξιακό υπόβαθρό τους είναι βέβαιο ότι δεν ενδιαφέρει όλους. Αλλά είναι και βέβαιο ότι καθένας με ελάχιστη έστω γνώση των εν λόγω έργων, περιλαμβανομένου του προς παρουσίαση βιβλίου, θα συμφωνούσε αβίαστα ότι έχουν και σκέψη και συναίσθημα ενώ επιπλέον προσφέρουν και αρκετό γέλιο, ώστε και μόνο γι’ αυτά αξίζουν να ασχοληθεί κανείς μαζί τους.

Και πάλι σας ευχαριστούμε κ. Θόδωρε Μαραγκέ και κ. Εύη Σαραντέα που μας διαλέξατε. Ευχαριστούμε πάλι κι ΌΛΟΥΣ όσοι ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Επιτρέψτε να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον εξαιρετικό μουσικό και πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Δημήτρη Λιάσκο που δέχτηκε να ομορφύνει με ζωντανή μουσική την εκδήλωσή μας. Τις ευχαριστίες για τους ανθρώπους του Συλλόγου μας που μόχθησαν για τούτη την εκδήλωση θα τις πούμε μεταξύ μας.

 

 

 

Παρακάτω βασικά υλικά προενημέρωσης για την εκδήλωση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του βιβλίου

“Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ & Ο ΤΑΛΩΣ 21ος ΑΙΩΝΑΣ”, 

του γνωστού σκηνοθέτη και συγγραφέα

ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΥ

 

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου -Αρχείου-Μουσείου Σκαρίμπα (Λυκόφρωνος 4 Χαλκίδα), ο γνωστός σκηνοθέτης-συγγραφέας Θόδωρος Μαραγκός, θα παρουσιάσει το βιβλίο του

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

και ο Τάλως 21ος αιώνας

Οργανωτές η κ. Εύη Σαραντέα, ζωγράφος και ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα.

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του 2024, ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ, καθώς ομοιάζουν σε ορισμένα χαρακτηριστικά το σκαριμπικό έργο και το έργο του Θόδωρου Μαραγκού, ενώ στο περιεχόμενο του παρουσιαζόμενου βιβλίου υπάρχουν θέματα που στοιχίζονται με τους αξιακούς στόχους του Έτους Γ. Σκαρίμπα.

Το βασικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

– Εισαγωγή από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα

– Προλογική παρουσίαση του συγγραφέα και του βιβλίου από την κ. Εύη Σαραντέα

– Παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου από τον συγγραφέα Θόδωρο Μαραγκό.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω θα γίνονται:

– Ανάγνωση αποσπασμάτων από την κ. Εύη Σαραντέα και την κ. Ελένη Φωτιά

– Μουσικές “παρεμβάσεις” από το μουσικό Δημήτρη Λιάσκο.

– Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Θα διατεθεί σνακ και ποτό.

Σημ. Οι θέσεις στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Γ. Σκαρίμπα είναι πολύ περιορισμένες (35) ώστε ενδείκνυται οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν νωρίτερα από την προγραμματισμένη έναρξη (7 μ.μ.)