Αντώνης Κούκουρας

Επιστροφή στο Λεύκωμα

Θεωρούμε τη λαϊκότητα του Γιάννη Σκαρίμπα διαχρονική και συνάμα επίκαιρη και εκτιμούμε ότι η ανάδειξη του έργου του μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις θα συμβάλλει στην προσέγγισή του από μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.
Στην εποχή μας -που τα προβλήματα μας «πνίγουν», που καλλιεργείται συστηματικά η «ατομικότητα», η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία και τόσα άλλα- η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωσή τους και ο συλλογικός αγώνας για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Η επαφή των εργαζομένων με το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών, αυτών που με το έργο τους εκφράζουν τις αγωνίες των πολλών και αναδεικνύουν την αδικία της εξουσίας των λίγων –όπως ο Γ. Σκαρίμπας- μπορεί να αποτελέσει το στοιχείο εκείνο που θα προσδίδει πείσμα και αντοχή στις δυσκολίες στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε.
Με αυτό το σκεπτικό το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας ομόφωνα στήριξε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα που αναπτύχθηκε κατά το 2023 για την κήρυξη του 2024 ως «Έτους Γ. Σκαρίμπα» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού Χαλκιδέου λογοτέχνη.

Η ευρύτατη υποστήριξη του αιτήματος και από πολλούς φορείς της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλους, είχε ως αποτέλεσμα την ομόφωνη αποδοχή του αιτήματος και από το Δήμο Χαλκιδέων τον περασμένο Νοέμβριο.
Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με νέα ομόφωνη απόφασή του, σχεδιάζει την έμπρακτη πλέον συμβολή του και στους αξιακούς στόχους που έχει προσδιορίσει ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα.
Μεταξύ άλλων, πρόκειται να οργανώσει στη Χαλκίδα εντός του 2024  μια εικαστική έκθεση με αντιπολεμικό περιεχόμενο. Η έκθεση που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών από διάφορες χώρες τα οποία έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν και κινητοποιήσουν την πλειοψηφία των εργαζομένων ενάντια στον πόλεμο και σε αυτούς που τον υποκινούν. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η ανάγκη το τονίζουν τα θερμά πολεμικά μέτωπα στην πολύπαθη Παλαιστίνη, συνολικά στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουκρανία. Μέτωπα που είναι κυριολεκτικά στη «γειτονιά» μας και η εμπλοκή στην οποία σέρνουν τους λαούς οι κυβερνήσεις –όπως και αυτή της χώρας μας– δημιουργεί τεράστιους κινδύνους.
Παράλληλα με την εικαστική έκθεση, το Εργατικό Κέντρο θα πάρει και άλλες πρωτοβουλίες διάδοσης του έργου του Γ. Σκαρίμπα.