Βάνα Παπαϊωάννου

Επιστροφή στο Λεύκωμα

Το 2024 θα διανυθεί ως «Έτος Σκαρίμπα» με μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων με πρωτοβουλία του συλλόγου ’’Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα’’ και συνεργασία φορέων και συλλόγων.
Το δικό μου λιθαράκι ως μουσικοπαιδαγωγός και πιανίστα δεν θα ήθελα να αποτελεί μια ακόμα εκδήλωση στο συνολικό πλαίσιο αλλά «μια χρονιά με τον Σκαρίμπα»! Γιατί θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να επενδύσουμε σε αξίες που βρίσκονται μέσα στο έργο του. Να μπορούσαμε να πούμε ότι θα είναι μια χρονιά πιο κοντά στην αθωότητα, την καλλιτεχνική αφιλοκέρδεια και την αναζήτηση του ουσιώδους.

Υπ’ αυτές τις έννοιες όλη αυτή η αναφορά μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη, αφήνοντας την ουσία της τέχνης του Γιάννη Σκαρίμπα να μπει στη ζωή μας και μέσα από αυτή να κάνουμε πολλαπλές αναγνώσεις για το βίο μας. Αλλά για να μπει πραγματικά χρειάζεται να τρυπώσει πρώτα από όλα στα παιδιά και τους εφήβους και να τους κάνει κλικ.. ο Σκαρίμπας, Κι όχι μόνο αλλά να τους κάνουν κλικ τα χρόνια της δημιουργίας του, τα κίνητρα του, τις αντιρρήσεις του, τις αντιθέσεις του κι ότι άλλο με α στερητικό μπορεί να βρει κανείς.
Με όχημα την μουσική συνδυαστική όπου μελωδίες συνειρμικά μπορούν να ταυτιστούν με τις παραμέτρους του Σκαριμπικού λόγου θα επιχειρήσουμε να δώσουμε το λόγο στα παιδιά και θα τα αφήσουμε να δείξουν που ακριβώς θέλουν να …κλικάρουν στα χρόνια του Γιάννη Σκαρίμπα, Η συνέχεια προσεχώς στο Θέατρο Παπαδημητρίου.
Ως εναρκτήριο λόγο για Μία χρονιά με τον Γιάννη Σκαρίμπα κρατήστε το εξής: η καλλιτεχνία δεν έχει εγγραφή υποθήκης, δεν είναι συμβόλαιο, δεν είναι όρκος. Κάθε μέρα κερδίζεται ή χάνεται. Έτσι απλά, έτσι Σκαριμπικά!