Λάμπρος Γιαννούχος

Επιστροφή στο Λεύκωμα

Το 2024 έχει κηρυχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων  «Έτος Γιάννη Σκαρίμπα». 

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η πλατιά και ουσιαστική καταξίωση της πνευματικής κληρονομιάς του Γ. Σκαρίμπα στην πολιτιστική συνείδηση του λαού της Χαλκίδας και όχι μόνο , μέσα κι από την       αναβάθμιση της συνολικής διαχείρισής της ως μέρους του τοπικού πολιτισμού, ώστε να συμβάλλει στην ποιότητά του και στη διακριτή συμμετοχή του στον ευρύτερο χώρο .

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας μετά από την πρόσκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Γιάννη  Σκαρίμπα, αποφάσισε να πάρει μέρος με δράσεις που έχει  προτείνει στα Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία  της αρμοδιότητάς του και θα οργανώσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς διημερίδα στην οποία  τα σχολεία θα παρουσιάσουν τις δράσεις που θα αφιερώσουν στον Γιάννη Σκαρίμπα, καθώς και σε συνεργασία με το ΑΠΘ θα αναδείξουμε τη συμβολή του Σκαρίμπα στα γράμματα και στις τέχνες. 

 Στόχος: Η συγκρότηση και πιλοτική εφαρμογή σχεδίου σύνθετης εκπαιδευτικής προσέγγισης του Γιάννη Σκαρίμπα, (ως διηγηματογράφου-μυθιστοριογράφου, ως ποιητή, ως θεατρικού συγγραφέα, ως καλλιτέχνη του θεάτρου Σκιών κ.α.), μέσα από ανάλογες δραστηριότητες στις αίθουσες των σχολείων  και εκτός. Τέτοιες μπορεί να είναι : – λογοτεχνικές- εικαστικές- θεατρικές- θεάτρου Σκιών δημιουργία σκαριμπικών καραγκιοζοφιγούρων και σεναρίων Καραγκιοζοπαραστάσεων και εκτέλεσή τους- μουσικές – επισκέψεις στο Μουσείο Σκαρίμπα και στους λοιπούς «Δρόμους του Σκαρίμπα» (στον τάφο, στα σπίτια διαμονής και στην οδό με τ’ όνομά του, στην προτομή του κ.α.)

Είναι αυτονόητο πως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. της πόλης που ο Γιάννης  Σκαρίμπας έζησε και δημιούργησε θα συμβάλουν στην προσπάθεια όλων των φορέων της για να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο το έργο του.Σε αυτή την προσπάθεια, 40 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου Χαλκιδέου συγγραφέα – λογοτέχνη και ανθρώπου των γραμμάτων και της τέχνης , το Δ.Σ. συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας με τις μικρές του δυνάμεις θα συμβάλει μέσα από τις δράσεις των σχολείων,  των εκπαιδευτικών και των μαθητών  στην  καλύτερη και πληρέστερη γνωριμία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον Γιάννη Σκαρίμπα