Tι έγινε για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ τον Μάιο

2/5/24 Στο φύλο 130 της εφημερίδας Φωνή των Ανδρονιάνων δημοσιεύεται άρθρο του Σταμάτη Σπύρου αντιπροέδρου του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα, σχετικό με την πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση του Συλλόγου για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ με τίτλο “Τα παιδιά κλικάρουν το χρόνο με τον Σκαρίμπα” (έγινε στις 6/4/24 στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας).

2/5/24 Αναλυτική ενημέρωση για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ παρείχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα σε δημοσιογράφο μεγάλης τοπικής εφημερίδας.

3/5/24 Αναλυτική ενημέρωση για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ παρείχαν σε δημοσιογράφο Αθηναϊκής εφημερίδας στελέχη του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα.

8/5/24 Αναρτήθηκαν στους ιστότοπους www.etos.skarimpas.gr και www.skarimpas.gr τα πεπραγμένα για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ των μηνών Μαρτίου και Απριλίου.

8/5/24 Επαφές στελεχών του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα με στελέχη της νέας επιτροπής τουρισμού του δήμου Χαλκιδέων.

9-10/5/24 Λεπτομερειακή επιμέτρηση των διαστάσεων των Καραγκιοζοφιγούρων έκανε φίλος του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα που δημιουργεί σειρά λειτουργικών αντιγράφων τους.

11/5/24 Η εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη δημοσιεύει άρθρο για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

12/5/24 Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα πήρε μέρος στην εκδήλωση που οργάνωσαν ο Σύλλογος Σιδερίτη και η ΠΕΑΕΑ στη Ριτσώνα για τους 110 εκτελεσμένους εκεί απ’ τους ναζί.

12/5/24 Εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων της Εύβοιας επισκέφτηκαν το Μουσείο Σκαρίμπα και συζήτησαν με στελέχη του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα τη δυνατότητα και εναλλακτικές μορφές συνεργατικής εκδήλωσης για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

13/5/24 Εγκαίνια στην Πινακοθήκη Μυταρά Έκθεσης Κινέζικης Ζωγραφικής του Εργαστηρίου Τέχνης, αφιερωμένη στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Θα λειτουργήσει μέχρι τις 30/5/24.

13/5/24 Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΠΟΛΗ κ. Παππά και η δημοτική σύμβουλος κ. Αγουρζενιτζίδου ενημέρωσαν ότι θα επισκεφτούν το Μουσείο και τον τάφο του Σκαρίμπα την Παρασκευή 17/5 στις 9.30μμ

13/5/24 Οριστικοποιήθηκε για τις 14 Ιουλίου η αφιερωμένη στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ εκδήλωση στα πλαίσια των ετήσιων ΚΑΝΗΘΙΩΤΙΚΩΝ που θα περιλαμβάνει ομιλία, Καραγκιοζοπαράσταση κλπ.

14/5/24 Σχεδιάστηκαν οιμακέτες για τα roll up του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα στα πλαίσια του σχεδίου Επικοινωνίας του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

14/5/24 Το 2ο Δημ. σχ. Ψαχνών θα “σταμπάρει” κάποια επιφάνεια του με τη μορφή του Σκαρίμπα. Για το λόγο αυτό ήρθε εκπρόσωπός του στο Μουσείο και παρέλαβε το σχετικό στένσιλ.

14/5/24 Οι ποδηλάτες της Χαλκίδας θα ποδηλατήσουν στους “Δρόμους του Σκαρίμπα” μετά τις ευρωεκλογές, βεβαίωσαν στελέχη τους.

15/5/24 Η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ενημέρωσε (και με σχετικό Δελτίο Τύπου) ότι “κατέθεσε σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου αίτημα προς τη Δημοτική Αρχή, να συζητηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης το «Έτος Γιάννη Σκαρίμπα» στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου”.

15/5/24 Στέλεχος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Μανδραγόρας” ζήτησε και έλαβε από στελέχη του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα σκέψεις-προτάσεις για το αφιέρωμα του περιοδικού στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ το φθινόπωρο. Ενημέρωσε και ότι ο Λογοτεχνικός Διαγωνσιμός που προκήρυξε το περιοδικό για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ έχει ήδη καλή συμμετοχή, αν κι ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του.

15/5/24 Φίλος του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα δώρισε ένα ωραίο και χρηστικό μπάνερ (roll up) για τις εκδηλώσεις του ως συνεισφορά στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Άλλος φιλος έκανε δωρεά 200 ευρώ.

16/5/24 Ο εκδοτικός Οίκος ΝΕΦΕΛΗ εκτύπωσε σελιδοδείκτες ειδικά για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

16/5/24 Επανέναρξη (μετά τις πασχαλινές διακοπές) της πρωτογενούς έρευνας τεκμηρίωσης των Καραγκιοζοφιγούρων από το Παν/μιο Δυτ. Αττικής.

16/5/24 Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Σκαρίμπα των Α’ και Δ’ τάξεων του 23ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.

16/5/24 Η διαδρομή 5χλμ εντός της Χαλκίδας του Ληλάντιου Ημιμαραθώνιου στις 2/6 θα ονομαστεί “Δρόμοι Σκαρίμπα” και προς τούτο δόθηκε στους οργανωτές σχετικό κείμενο το οποίο και αναρτήθηκε στα δικτυακά μέσα τους.

17/5/24 Το Γυμνάσιο Ερέτριας θα βοηθήσει το Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα σε μια από τις υποχρεώσεις του στον αφιερωμένο στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ Ληλάντιο Ημιμαραθώνιο στις 2/6/24. Συγκεκριμένα ένας μαθητής ή μαθήτρια θα απαγγείλει ποίημα του λογοτέχνη στην αφετηρία του Ημιμαραθωνίου έξω από την Ερέτρια.

17/5/24 Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΠΟΛΗ κ. Παππά και η δημοτική σύμβουλός της κ. Αγουρζενιτζίδου ανέβαλλαν την επίσκεψή τους στο Μουσείο και στον τάφο του Σκαρίμπα.

17/5/24 Οι μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας με την καθοδήγηση και των υπεύθνων του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής καθηγητριών τους, δημιούργησαν ένα ψηφιακό βιβλίο με τίτλο: “Αφιέρωμα στον Γ. Σκαρίμπα”, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ. Ο σύνδεσμος για το βιβλίο:

18/5/24 Ολοκληρώθηκε η πρωτογενής έρευνα τεκμηρίωσης των Καραγκιοζοφιγούρων του Σκαρίμπα από φοιτητές/ερευνητές του Παν/μιου Δυτικής Αττικής. Θα ακολουθήσει δευτερογενής έρευνα και σύνταξη των σχετικών μελετών. ΟΙ Καραγκιοζοφιγούρες μεταφέρθηκαν για επανακορνίζωμα.

18/5/24 Ο “Δρόμος Θυσίας Αγγ. Γοβιός” στα Ψαχνά, που όπως κάθε χρόνο οργανώθηκε από το Δήμο και τοπικούς φορείς, αφιερώθηκε φέτος και στον Γ. Σκαρίμπα και το ΕΤΟΣ του. Επίσης αφιερώθηκε στον Γ. Παπανικολάου, τη Λ. Καραγιάννη και τον Ο. Μακρή. Στους εκπροσώπους των τιμώμενων δόθηκαν σχετικές πλακέτες.

19/5/24 Ανακοινώθηκε 15ήμερη παράταση έως 5/6/24 του φωτογραφικού διαγωνισμού για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ που προκηρύχθηκε στις 8/4/24.

19/5/24 Στα μέσα Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα “προϊόντα” της δραστηριότητας για το ΕΤΟΣ των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

19/5/24 Μέσα από τις συνεχείς επαφές του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα με τρίτους, εντοπίστηκε ιδιωτικό αρχείο με υλικά του Σκαρίμπα και για τον Σκαρίμπα. Ο ιδιοκτήτης του δεσμεύτηκε ότι θα το διαθέσει στο Αρχείο Σκαρίμπα μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

20/5/24 Επιλέχθηκε ο “παραγωγός” των roll up του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τις επόμενες μέρες θα του δοθούν τα σχετικά σχέδια για να μπουν στην “παραγωγή”.

20/5/24 Επιλέχθηκε και ο τυπογράφος για την εκτύπωση της κεντρικής αφίσας και του βασικού ενημερωτικού φυλαδίου του ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ – που επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – και προωθήθηκαν τα σχετικά σχέδια.

20/5/24 Συνεννοήσεις με τεχνικούς είχαν στελέχη του Συλλόγου Γ. Σκαρίμπα για την εξωραϊσμό της μεγάλης επιφάνειας των τζαμοπαραθύρων του κτιρίου του Αρχείου-Μουσείου Σκαρίμπα τον οποίο θα χρηματοδοτήσει ο ΟΛΝΕ ως συνεισφορά στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

21/5/24 Με την ευκαία της Ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα έστειλε στον τοπικό συλλογό τους επιστολή συμπαράστασης στο αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

21/5/24 Το πρώτο πλάνο διαμόρφωσης της Μουσειοσκευής του Μουσείου Σκαρίμπα διαμόρφωσαν οι μεταπτυχιακοί ερευνητές με τους συμβούλους καθηγητές από το Τμήμα Μουσειολογίας του ΕΚΠΑ.

22/5/24 Ετοιμάστηκε το πρώτο σχέδιο της αφίσας για την παράσταση με τίτλο “Ταξίδι στο σόλο του Φίγκαρο” που θα παρουσιαστεί στις 26 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο της Περιφέρειας.

23/5/24 Επίσκεψη στο Μουσείο Σκαρίμπα από μαθητές των μεγάλων τάξεων του 12ου Δημοτικού σχολείου Χαλκίδας.

24/5/24 Πορεία στους δρόμους του Σκαρίμπα από μαθητές των μεγάλων τάξεων του 12ου Δημοτικού σχολείου Χαλκίδας.

24/5/24 Και το 7ο Γυμνάσιο Περιστερίου αφιερώνει στον Σκαρίμπα εκδηλωσή του (κιν/θέατρο Κ. Γαβρά) με τίτλο “Στον ίσκιο της γραφής του Γ. Σκαρίμπα”.

24/5/24 Μεγάλο αφιέρωμα στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ είχε η “Εφημερίδα των Συντακτών”, με προβολή του και στην πρώτη σελίδα. Το αφιέρωμα υπογράφει ο δημοσιογράφος Απόστολος Λυκεσάς και έχει κεντρικό τίτλο “Όταν εμπνευσμένοι πολίτες τα γυρίζουν όλα ανάποδα για να σταθούνε όρθια”.
https://etos.skarimpas.gr/αναλυτικη-παρουσιαση-του-ετουσ-γ-σκαρ/.

25/5/24 Βιντεάκι για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ φτιάχτηκε από στελέχη του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα για παρουσίαση κατά τις εκδηλώσεις στο Στρογγυλό της Παραλίας για τον Ληλάντιο Ημιμαραθώνιο στις 2/6/24.

25/5/24 Επανακορνιζώθηκαν, μεταφέρθηκαν στο Μουσείο και επανατοποθετήθηκαν οι Καραγκιοζοφιγούρες του Σκαρίμπα, μετά τη διαδικασία τεκμηρίωσης των υλικών τους από ερευνητές του ΠΑΔΑ.

27/5/24 Και ο Σύλλογος Ναυτικών Κεφαλονιάς “Νίκος Καβαδίας” εκδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετέχει στο ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ με κάποια εκδήλωση στο νησί τους.

29/5/24 Έγινε τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα με τους φοιτητές του Τμήματος καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το ΕΤΟΣ Σκαρίμπα, τον λογοτέχνη και το έργο του.

29/5/24 Δηλώσεις για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ έστειλαν ο ηθοποιός Γιάννης Μποστατζόγλου και το μέλος ΕΔΙΠ του ΕΚΠΑ Κατερίνα Δερμιτζάκη (επιβλέπουσα της μελέτης για τη Μουσειοσκευή του Μουσείου Σκαρίμπα). Οι δηλώσεις αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ.

30/5/24 Παράχθηκαν τα πρώτα έντυπα επικοινωνιακά υλικά του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα για το ΕΤΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ, με οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

30/5/24 Επαίνους στο Σύλλογο Σκαρίμπα για την πρωτοβουλία του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ επιδαψίλευσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Δ. Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Στρογγυλό της Παραλίας.

31/5/24 Η διοίκηση του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα ενέκρινε το τελικό σχέδιο της αφίσας για την παράσταση σκιών με τίτλο “Το ταξίδι στο Σόλο του Φίγκαρο” που θα παρουσιάσουν ο Καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης (διασκευή και δράση) και ο τραγουδοποιός Γιώργος Τζώρτζης (μουσική, τραγούδι).